2014. április 3., csütörtök

A munkahelyi dolgok és a jelen helyzet

Utaltam már rá korábban, hogy elég rossz helyzet alakult most anyagi vonalon nálunk, de eddig még nem írtam le, mi is van valójában. 
Az úgy volt, hogy a cég, ahol dolgozom (ahogy egy kedves hölgy fogalmazott: "nagy múltú, hárombetűs vegyipari részvénytársaság a 17. kerületben"), túl több tulajdonos- és vezérigazgató váltáson, igencsak rossz helyzetbe került. Már az elmúlt év végén rebesgették a kollégák, hogy gáz lesz, de senki sem tudta valójában, hogy mekkora. Aztán gáz lett. Mivel a cég tb kifizető hely, így nekem mindent a munkaügyes kolléganő intézett, nem kellett tb-hez meg ide-oda futkosnom sosem, csak kaptam a papírt, hogy töltsem ki, írjam alá, küldjem vissza, ő intézi a többit. Jó is ez, meg kényelmes is, csak most igencsak szar is, hogy ez így van. Merthogy én a Gyed-et a cégtől kaptam eddig munkabér címen minden hónapban, ugyanúgy, ahogy a dolgozók a bérüket. Már a novemberi bér (így nekem a Gyed) is jó pár nap csúszással került csak a számlámra, ám januárban már 10 napos csúszás volt és úgy, hogy be kellett menjek a postára, ugyanis kp-ban küldték ki a jussomat. Azóta pedig semmi. A cég vezetése gyakorlatilag elérhetetlen, egy ügyvédi iroda van megbízva a cég képviseletével, de ők gyakorlatilag nem tesznek mást, mint a már december elején állásidőre küldött dolgozókat levélben értesítik, hogy a havonta lejáró állásidőt újabb egy hónappal meghosszabítják. Most ott tartunk, hogy a új állásidő vége május 31. Ha bárki felmond, teheti, de akkor ugye nincs végkielégítés és még a papírjait is csak alig-alig adják ki sok hét múlva. Ha vár, hogy felmondjanak neki, addig nincs fizetés, de végkielégítés is max. már csak a bérgarancia alapból valaha valamikor talán, merthogy már nincs nagyon vagyon sem. A kollégák jó ideig sztrájkőrség keretében védték a cég eszközeit, gépeit, hogy azokat ne tudják elcsórni a tulajok, legyen esetleg valami, amit pénzzé lehet tenni a kifizetésekre, de most annyi az előrelépés, hogy NAV lefoglalta őket. Semmi egyéb. Rengeteg feljelentés, bejelentés, tüntetés, levél a miniszterelnöknek a közel 100 ember parlagon hagyásáról... Semmi sem történik. Elhelyezkedni nem tud senki papírok híjján, max csak feketén, az meg ugye igen finom dolog pár évvel nyugdíj előtt álló embereknek és most még azt is az arcukba dobták, hogy az állásidő sem számít bele a szolgálati időbe. 
Ami engem illet, január óta csak a 12.200Ft-os családi pótlékot kapom és annyi. A győri tb-ből elküldtek, hogy forduljak a pestihez, mert oda valósi a cég. Megkerestem először a fővárosi oep-et e-mailben, aztán később már tértivevényes levélben, hogy konkrétan felnyomjam a céget és megkérjem az ellenőrző osztályt, vitessék be a kifizetőhelyet, mert ha az megtörténhetne,akkor állami vonalon kaphatnám tovább és visszamenőleg is azt, ami nekem jár. Egy hónap elteltével sikerült végre beszélnem tegnapelőtt egy hölggyel, aki elsőre széttárta a karját a telefonban, hogy megkapta, tud róla, de eltűntek az iratok is, meg azok is, akik az iratokat eltüntették, így nem tudják átvenni az ügyeket... Ámde nagyon segítőkész volt és kért tőlem mindenfélét (munkaszerződést, gyed igénylőt, bérpapírokat három évre visszamenőleg, meg anyakönyvi kivonatot stb), hogy gyorsan küldjem el e-mail-en és megpróbál valamit segíteni. Ezt szkenneltem meg másoltam a minap, mikor Dorka tévét nézett a délelőtti játszóterezés helyett, de úgy éreztem, végre valaki próbál segíteni, igyekszem hát gyorsan küldeni a dolgaimat. Aztán azóta nem tudok semmit. Gyes igényt ugye beadtam már, választ még ugyan nem kaptam, de remélhetőleg az majd nemcsak jár, de jön is április 22-től. Akarnék menni onnan aztán táppénzre is, míg a Tgyás-t nem igénylem a Csöppel, de nincs kinek leadjam a papírt, sőt, azt sem tudom, hogy a Tgyáshoz ki fog nekem bármit is leigazolni, ha megint hosszabbítanak az állásidőn. Ma beszéltem az egyszem kolléganővel, aki bent ül a nagy irodaházban (ahol se villany, se telefon, semmi, de ott kell lennie, mert különben azonnalival is elküldhetik, hogy nem megy be "munkaidőben dolgozni", persze bért ő sem kap, hát nem tudom, hol élünk) és az ő kis infója szerint lehet, hogy május 31. után vége, és lehet, hogy közös megegyezést akarnak mindenkivel aláíratni a nem is tudjuk kik. Nekem a felszámolás lenne a legjobb, mert akkor lenne egy felszámolóbiztos kinevezve és onnantól ő intézne mindent, de nem tudom, lesz-e most már egyáltalán ilyesmi.
Mivel nem vagyok mindenben teljesen jártas, gondoltam még az elején, hogy kérem egy tb szakértő segítségét, aztán első körben próba szerencse alapon írtam egy netes oldalon ingyenes tanácsokat osztogató valakinek. Láttam a másoknak adott válaszait és nagyon tetszett az a laza stílus, amivel írt, ám mégis érezhető volt a szavaiban a fullos szakértelem, jártasság és dörzsöltség. Mikor leírtam a kínomat, hamarosan válaszolt is, és bár cégnevet nem említettem, legnagyobb meglepetésemre ráismert és kiderült, hogy Ő is dolgozott ott korábban. Nem sokat ugyan, de ahhoz eleget, hogy belelásson dolgokba és bár akkor még nem volt probléma, nagyon átérezte a bánatomat. Ott még két kérdést tettem fel neki, mindkettőre kimerítően válaszolt, sokat segített, ráadásul később még privát levélben is megkeresett és elmondta, hogy a kérdezetteken felül mit csinálna még. Nagy segítség volt, eddig mindenben a tanácsa szerint jártam el, arról azonban Ő sem tehet, hogy mindenki tehetetlen és nem csinál senki semmit. Azt már eldöntöttem, hogy ha elindul ez a nagyon vége dolog, akkor újra felkeresem és nyilván bizonyos pénzösszegért (mert dolgozik Ő a munkája mellett privát tanácsadóként is) kikérem újra a tanácsát, nem szeretnék az eddigi kedvességével és segítő szándékával visszaélni.
Szóval az a tipikus helyzet van most nálunk, hogy ahogy mondani szokták: Járni jár, csak nem jut. Így hiába jön a kistesó, nincs lakáscsere, nincs ugrabugra, elsődleges kalkuláció szerint maradunk addig a két (egymásból nyíló) szobában, míg el nem tudok menni dolgozni, hogy legalább az esetlegesen átterhelt lakáshitelemet ne Gyesből kelljen fizetni. Eddig is igyekeztem átgondolni a dolgokat, hogy mire adok ki, de most még jobban. Annyira nem látjuk, hogy mi lesz ebből, hogy egyetlen fillért sem szabad feleslegesen elkölteni. Igyekszünk átrágni mindenféle eshetőséget, de szinte felesleges egyenlőre, legalábbis május 31-ig. Sosem gondoltam, hogy ennyire fogok örülni majd a 25 ezer párszáz Ft-os Gyes-nek...

3 megjegyzés:

  1. Pfff.. ez nagyon rosszul hangzik.. :( sajnálom, hülye szituáció...
    Csak azon csodálkozom, hogy én a bp kormányhivataltól kaptam eddig is a pénztem. Szintén "bp-i" cég a munkaadóm. Remélem mihamarabb rendeződik!

    (((én meg azon bosszankodtam vagy két hónapot, hogy nekünk nem jár dupla GYES, GYED és társai, mert egyik gyerekem sem 2014-es évjárat... )))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sajnálom ezt a helyzetet. Remélem hamar rendeződik minden, és újra kapod a pénzt. :D
    Ha megszűnik a cég, és nem lesz munkaviszonyod, akkor hogy fogod kapni a TGYÁS-t, GYED-et Hugi után?

    VálaszTörlés
  3. Szia! Idevetett a googli ehhez a bejegyzésedhez, TB szakértőt keresek, és arra gondoltam, hogy körülnézek a blogokban hátha van valakinek bevált szakértője. Meg tudnád adni, hogy te kihez fordultál, én sem ingyen szeretném a tanácsot. noemi1.pataki@gmail.com az emailcímem, köszi szépen Noémi

    VálaszTörlés