2013. augusztus 24., szombat

16 hónapos Rizsamanci

Átdátumozhatnám a posztot, de nem teszem. Már három napja ennyi idős Dorka, csak nem bírtam eddig leírni, hogy milyen ügyes és okos meg nagy már, ráadásul - hogy Ricsi szavaival éljek - "szinte óráról órára ügyesebb és okosabb... 
Megy Ő már nagyon, sőt egyenesen szalad. Meg akár nem egyenesen is. A napokban pl. elkezdett forogni a saját tengelye körül körbe-körbe, mert az vicces szerinte. Az már nem annyira, hogy utána elszédül kissé és orra esik tovahaladás közben, de igaz, ez csak egyszer fordult elő.
Aztán meg mutatja csuklóját tekergetve, hogy nincsen. Ha meg kérdezem Tőle reggelinél, hogy "Kérsz sajtot?", akkor bőszen bólogat, hogy igen. Sőt, igazából kérdeznem sem kell már, mert ha meglátja, hogy előveszem a sajtot a hűtőből, Ő már akkor bólogat, hogy kérni fog... :) Elkezdte nagyon szeretni a Tavaszi böngésző című könyvét (van még neki téli meg éjszakai is, de ez a favorit most). Odahozza és leültet minket, hogy nézegessük, lapozza, mutogatja kiabálva a kukásautót, mindennek a kerekét meg a pöttyös labdát is minden oldalon. És ha kérdezzük, hogy hogyan emeli fel a néni a könyvben a kisbabáját, akkor megmutatja, hogy emeli a kezét. Felismeri az állatok többségét, krokodilt, majmot, oroszlánt, zsiráfot, rókát, napláne kutya,cica,medve. Ami pedig a legújabb, hogy egyre több szót kezd utánunk mondani, illetve nagyon erősen próbálkozik és sokszor meglepően roppant ügyesen. A következőket mondja már nagyon cukin, főként utánunk, de gyakran már magától is és jó helyen:

  • ciccc (cica)
  • csüccs
  • Ó, jaj! :)
  • Hoppá, hoppsz
  • oda
  • Apa
  • báiiiii (bálna)
  • bááá tyi (bácsi) - egyenlőre még az időjós Pataki Zita is az, néni nincs a világon
  • kék kör (így, ahogy van, és ezt is jelenti)
  • papagááá (papagáj)
meg még egy csomó olyan, amit próbál utánunk mondani és rendre egyeznek is a szótagszámok meg a magánhangzók is, csak a mássalhangzók nem mindig, ezért aztán nem ugyanaz a szó lesz, mint amit mi mondtunk. És ez kb. két-három napja, mióta itt van nálunk megint kicsit a kanizsai Mama. Mert itt van vasárnap délutánig és most jó nekünk nagyon :) Most csak ezek jutottak eszembe, de bővítem a listát, ha még beugrik valami. 
Beszél álmában. Egyértelműen álmodik, és akkor tuti, hogy mutogat valamire, mert leginkább az általa leggyakrabban használt mutatószót hallom, hogy "aaaata-aaata". Ez kb. annyit tesz dorkául, hogy az-az és közben (ébren) hevesen mutogat és persze mindezt hangosan, szinte kiabálva.
Ezen kívül eszik ügyesen egyedül. Ma pl. minden étkezését egyedül abszolválta, mama persze ott volt asszisztenciának, de a nagyját egyedül ette meg. 


Egyenlőre ennyi jut csak tényleg eszembe. Ja, amúgy csak a teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy csütörtök éjjel az volt, hogy fél 10 felé elaludt Dorka este, aztán egyszer megébredt egy óra múlva, majd miután letettem az ágyába, 3/4 6-ig ott is aludt tök egyedül!!! Aztán ugyan igen nehezen aludt vissza, de megtette majdnem egy óra küszködés után 8-ig. Naná, hogy a tegnap éjjel már botrányos volt. Na, nem mintha messzemenő következtetéseket akartam volna levonni, de azért mégis, na... Egy kicsit lehetne már jófej és alhatna párszor hosszan sokat. De persze nem ez Dorka fokmérője, mert amúgy olyan cukorborsó, hogy csak na. Hamiskodik, kokettál, kacsintgat és ahogy a poszt címe is utal rá: be nem áll a szája :)... Bámulatos a szellemi fejlődése, számunkra legalábbis mindenképpen. Apa tegnap este beleakadt tök véletlenül egy videóba, amin Dorka fürdőkarikában pancsol a kádban. Csak néztük és nem hittük el, hogy volt ez a lányka ilyen kicsi is... Pedig már akkor is azt gondoltuk, hogy hűűűűűűű,deügyes, hát akkor most... És mi lesz még! Nagyon jó korszaknak nézünk elébe, annyi biztos, már most egy kis Huncutka ez a Kisded. Imádatos KisBóbinyuszi!!!♡






4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó volt ezt olvasni! Gratulálok, tényleg csodás gyermek! :-)

    VálaszTörlés
  2. V.is mindig egy-egy hosszabb nagymamázás után indult be :) Cukorka Dorka!

    VálaszTörlés
  3. Tenyleg nagyon ugyes KisBóbinyuszi:)

    VálaszTörlés