2015. március 27., péntek

Tanácsadás és új Boriság, no meg az orrdugulás

Tegnap voltunk a nyolchós tanácsadáson. Hétfőn, amikor nálunk járt a védőnő, említettem neki, hogy nem érzem, hogy igazán gyarapodna Bori, meg még ráadásul olyan sokszor van széklete, mintha anyatejes lenne csak, de tán még abból is sok lenne. Gyakorlatilag szinte minden pelusában van kaki, sőt, alapon nem is cserélnék ennyiszer pelenkát, ha nem lenne bukéja. Ez napi átlag öt kaki. Sokallom. Tanácsadáson aztán mérlegelésnél kiderült, hogy 50 egész grammot hízott Bori, az előző ottani méréshez képes legalábbis. És ez igencsak kevés. Doktornő kérdezte, mit eszik és mikor meg hogyan, mondtam, hogy gyümölcs, főzelék, tejpép is megy és még sok a szopi is, mostanában éjszaka különösen, az elmúlt éjjel például este fél 8 és reggel 6 között minden órában fent volt és csak szopizva aludt vissza. Brutál. Pedig már Nurofent is adtam neki, hogy ha a fogacskája miatt ilyen nyugtalan, legalább a fájdalmat megszüntessem. Nem jött be...Az egy dolog, hogy mennyire vagyok fáradt és lestrapált, ámde a Kisded sem pihen rendesen. Szóval jött a bűvös mondat a doktornőtől: Úgyse számít már igazán ilyenkor az anyatej és a szoptatás, adjak Borinak reggel és este tápszert. Agyaltam is, meg szomorkodtam is, meg kétségbe is estem, végülis az lett, hogy délután vettem kettes tápszert, ami most a spájzban várakozik. Nagyrabecsült blogkolléganőim is arra buzdítottak, hogy hagyjam csak egyenlőre is menjek rá a több szopira. Így teszek. Emelem a kaja-adagokat, jobban dúsítom a főzelékeket is, aztán meglátjuk. 
Néztem, hogy Dorka ennyi idősen már 700g-al nehezebb volt. Igen, meg épp akkor volt két hete, hogy hasra fordult, ellenben Bori már rakéta módjára mászik, folyton tekereg, "A" betűbe nyomja fel magát és felkapaszkodva feláll. Nincs egy perc megállása. Ehhez jött még az a tény is, hogy tegnap úgy sikerült tanácsadásra menni, hogy nyolc körül szopizott a Kisasszony, aztán sétálni mentünk fél 10-kor és háromnegyed 11-kor ébredt fel a babakocsiban, akkor vittem be és akkor mázsálták. Azon agyaltam, hogy ha mérés előtt 20 perccel megetetem a szokásos kb. 150-180 ml gyümölccsel, akkor ott lettünk volna, hogy összesen hízott a gyerek kétszáz grammot és már meg is vagyunk dicsérve, hogy jól van, ez az alsó határ, de rendben van. Tápszer ötlet legalábbis biztos nincs.. Vagy nem? Én már nem tudom. Tény, hogy eddig nem görcsöltem rá a kajálásra, nem méricskéltem, kombináltam semmit, most kicsit jobban odafigyelek, aztán meglátjuk. Doktornő azt is mondta, hogy 10-20 ml-nél ne adjak több gyümölcsöt, mert felesleges, az nem étel, attól nem hízik. Az igaz, hogy nem hízik, de a friss gyümölcsben akkor is több tán a vitamin, mint a tejpépben. Vagy nemtom. Most a tejpépet dúsítom gyümölccsel, külön nem kap. Hát így. A sok kaki viszont még mindig aggaszt...
A másik dolog, egy jóval aranyosabb dolog szintén Borihoz kötődik. Tegnap délután besétáltunk a csajokkal a városba, Dorkának szerettem volna cipőt venni. Kint sem volt rossz idő, a boltban viszont kb. 28 fok, Bori teljesen kifeszült már egy idő után, szakadt szegényről a víz és igencsak hangot is adott nemtetszésének. Én is jól leizzadtam, meg Dorka se volt a legegyüttműködőbb, szóval kimenekültem a gyerekekkel a boltból, Bori csak sírt és láttam, hogy cuppogva nyalogatja a száját, rájöttem, hogy szegénykém szomjas... Nem volt nálam a mellemen kívül semmi, kivéve Dorka kulacsa, tele csapvízzel... Nem sokat gondolkodtam, kinyitottam és minden öko-bio-hypo-baby irányzatot figyelmen kívül hagyva, amolyan kétgyerekes anyuka módjára belenyomtam a gyerek szájába a szívószálat, hogy hátha kezd vele valamit. És kezdett. Azonnal mohón szívni kezdte, közben nézett a szemembe és láttam, hogy megkönnyebbül. Édes kis szívem, olyan hálásan nézett utána, meg hát kérlelőn is, hogy adjak még neki. Most már mindegy alapon megitattam rendesen, aztán berongyoltunk a dm-be és az ominózus tápszer vásárlásán túl vettünk babavizet is, a Dorka féle kulacsot viszont már csak a Dorottya által "piros dm"-nek hívott Rossmannban kaptam, ráadásul ára nem is volt kirakva, de mivel kellett, nem szőröztem, kosárba dobtam. A kasszánál döbbentem meg, mikor mondta a hölgyike, hogy hatszáz Ft.. Nem kérdeztem vissza őszintén szólva, csak gyorsan fizettem és távoztunk. Valami nem stimmelhetett, megnéztem itthon a brendonos oldalon ugyanez 2490Ft... Szóval kimentünk a bolt elé, letéptem a csomagolást, beleöntöttem a babavizet és lehetett viribölni :) Immáron KisBorsó nyolchósan kulacshasználó- és tulajdonos lett. Ügyes. :)
Itt meg van neki segítője is, amolyan italautomata-nővér, aki ahol tud, segít:


Fentiekhez képes jelentéktelen lehet, ám nekem mégsem volt az, jelesül, hogy három hete jól lebetegedtünk, Apa hozott valami fincsi vírust, Borival két hétig is alig bírtunk kikeveredni belőle. Dorka volt a legügyesebb. Tegnapelőttig még mindig ott tartottam, hogy itthon minden este úgy bedugult az orrom, hogy nem bírtam másként elaludni, csak ha egy-egy fújást ejtek az orromba orrsprayvel. Kezdtem már megijedni, hogy rászokom és baj lesz.. Aztán kétségbeesésemben már elkezdtem a neten kutatni és találtam egy pasi által írt módszer, ami kb. öt percnyi légzőgyakorlatozás után hatásos javulást ígért. Gondoltam, nyilván marhaság, de öt percem azért van rá és sok pozitív komment is volt, így kipróbáltam. Hihetetlen, de működött és azóta se kellett fújnom, kicsit sem dugul az orrom és az az egy alkalom teljesen helyretett. Sokat javult az életminőségem, legalább ez nem akadálya az alvásomnak. Az csak a gyereksírás, de az bocsánatos...

10 megjegyzés:

  1. Szia! Kérhetek linket, hogy milyen ez a csodakulacs? :-) Már lassan minden itatót kipróbálok a lányomnál hátha valami bejön neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Annamari! Semmi extra, ez az Avent szívószálas itatója, let méretben van, az egyik 12+-os es 260ml, a nagyobb pedig asszem 340-es. Borié most kicsi, Dorkának pedig a nagy van.

      Törlés
    2. http://www.brendon.hu/Products/Details/38116
      Ő az. :)

      Törlés
    3. Akkor tényleg nagyon jó áron megkaptad, általában az aventes termékek méregdrágák. És mennyire ügyes a kislányod, hogy egyből szépen szívta :-)

      Törlés
    4. Igen, én is nagyon csodálkoztam, de őszintén szólva reklamálni nem akartam :) Bori pedig valóban ügyes, engem is meglepett, hogy mennyire! :)

      Törlés
  2. A sinlac/sinemillt próbáltad már? Gyümibe, főzelékbe mehet, nekem simán is ették.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallottam már, de még nem próbáltam. Csodálkozom is amugy kicsit, miert nem ezt javasolta a doktornő, miert szoptatast akar inkább kiváltani...

      Törlés
  3. ha ódzkodsz a tápszertől, próbáld ki, a nehezen, kisebb mértékben gyarapodó babáknak nálunk első körben ezt javasolják, a tápszert akkor, ha kisebb, és még nem eszik annyit/annyiszor.

    VálaszTörlés
  4. Szép Húsvétot nektek! :) ♥

    VálaszTörlés
  5. Szép Húsvétot nektek! :) ♥

    VálaszTörlés