2015. április 26., vasárnap

A hároméves Dorottya

Csütörtökön Őt is megnézte a doktornő, illetve pénteken státuszon is voltunk a védőnőnél.
Súlya 17,4 kg (nem könnyű gyerek), magassága 98 cm. Lába 25-ös, ruhái már zömmel 104-esek, de nyilván ez márkafüggő is. Nappalra 98%-ban szobatiszta, az ebéd utáni alvásoknál nagyon ritkán, de be-be csúszik egy-egy pisis pelus (ezért még adok rá akkor is, van még maradék kisebb méret), ezért a 98%, az éjszakai bepisilések nagyon változóak. Volt olyan, hogy akár egy teljes hétig is minden reggel száraz maradt a pelenka, ám az elmúlt héten pl. szinte minden nap telepisilte, sőt, át is ázott. Még nem jöttem rá, min múlik ez, pedig a lefekvés előtti pisilés mindig megvan és éjjel sem kel fel milliószor inni. Alvása szerencsére rendeződött, rendszerint egy-egy ébredéssel átalussza az éjszakát általában este fél 10-10-től reggel 7-ig. Ébredéskor iszik egyet, aztán önállóan visszafekszik és alszik tovább. 
Nyilván kissé elfogultak vagyunk, de az érdek nélküli véleménnyel szolgálók szerint is nagyon-nagyon okos kislány, korához képest főként. Ügyesen énekel, nagyon sok dalt tud már, mondókázik, elszámol önállóan húszig, onnan segítséggel (huszonegy) tovább harmincig, megszámol dolgokat húszig. Tudja a családtagjai nevét vezetéknévvel, tudja hol és mikor született, hol lakik, hány éves. Elmondja a hét napjait, azt is, mi a hétvége (fontos, ekkor van itthon Apa ♥) és nagyon érdekelni kezdte az óra is. Tegnap Bori elállította az ajándékba kapott tábláján levő kis órát, amit persze Dorka sérelmezett. Mondtam, hogy visszaállítom, nincs semmi baj, azt mondta erre, hogy majd Ő megcsinálja, nyolc óra volt rajta éppen. Kérdeztem, hogy fognak állni akkor a mutatók, erre közölte, hogy a kismutató a nyolcason lesz, a nagymutató pedig a tizenkettesre mutat. Ha meg kilenc óra van, akkor a kismutató a kilencesen van, a nagy meg ugyanott. Hogy fogalmilag az idő mennyire erős neki, azt nem tudom, de nagyon-nagyon érdekli minden, amiben számok és formák vannak. Az utóbbi pár hétben kezdték igazán érdekelni azok a dolgok, amihez le kell ülni, mint a rajzolás és a festés, előszeretettel merül már el ezekben a tevékenységekben és egyre ügyesebb. Elkezdett embert rajzolni, kört, egyenest és csigavonalat eddig is tudott. Rajzait, ábráit megnevezi és akár történetet is mond köréjük. Ügyesen szerepjátékozik, nagyon szereti beleélni magát bizonyos szituációkba. Előszeretettel dajkálja, gondozza és szopiztatja Minnie-t és az egyik plüss kutyuskát idehaza. Mozgásos dolgokban nagyon ügyes, szinte azonnal rájött a futóbicikli lényegére is és pár használat után már simán meglöki magát úgy, hogy egyensúlyozva, két keréken gurul az aszfalton. Magabiztosan mászik a legmagasabb ügyességi létrás akármikre is, csúszdázik, önállóan hintázik, hajtja magát "magasra, mint ahogy a kismadarak szállnak". Önállóan eszik és iszik, deréktól lefelé egyedül is öltözik, ha akar, de ehhez általában kéri a segítségünket. Szövege brutális, néha már olyan nagylányos, hogy még. Nagyon jó beszélgetőpartner, és nagyon élvezem, hogy mindent meg lehet vele beszélni és meg is érti mindig, így ha van rá módunk, felkészítjük dolgokra.
A pénteki védőnő látogatáson tán ennek köszönhetően is nagyon aranyos, bátor és együttműködő volt. Először kitöltöttük a feleletválasztós papírt (evés,alvás,mozgás, viselkedés, stb.), aztán jöttek a vizsgálatok. Itthon már kétszer megmértem Dorka vérnyomását a mi felkarosunkkal, így tudta, mire számítson, nagyon ügyesen ott is mérhető eredményt nyújtott. Sikeresen közreműködött a hallásvizsgálatnál is, azt is átbeszéltük már itthon, hogy fog zajlani és tetszett is neki, ráadásul pontosan válaszolt, melyik fülében hallja a hangot. Következett a szemvizsgálat, amire kíváncsi voltam, mert ezt is gyakoroltuk kicsit itthon és gyanús volt valami. A már említett táblára rajzoltam nagyság szerint csökkenő méretben ábrákat, majd kb. három méter távolságból váltott szemtakarással kellett Dorkának elmondani, mit lát egyik-másik oszlopban. Amikor a jobb szemét takartam le, az alsó sorban levő kis valamit már nem tudta megnevezni, ám mikor áttettem a takarást, azonnal felismerte. A következő oszlopban ugyanez megismétlődött... Az tény, hogy egyáltalán nem tudok rajzolni és egyes ábrák felismerése már önmagában dicséretes teljesítmény volt Tőle...
Home made látásvizsgálat. Első sor, harmadik ábra, Dorka válasza, miután frankón szánakozó arccal rámnéz: "Őőőőő, négylábú állat" :D Helyes.

Szóval csak reméltem, hogy én vagyok amatőr és nem így kellene nézni vagy mittudomén. Aztán a védőnőnél egy kis könyvben levő ábrákat kellett távolról leolvasni és ugyanaz lett. A kicsi ábrát már nem ismerte fel a bal szemével, jobbal pedig az egyel kisebbet, úgyhogy aszerint a mérce szerint 80 illetve 90%-os csak bal ill. a jobb szeme. A védőnő javasolta, hogy jó lenne egy szemészeti vizsgálat és én is úgy gondolom, mert egyértelmű volt számomra is. Nem viccelte, bohóckodta el Dorka, biztos, hogy nem tökéletes valami. Sajnos pénteken már nem tudtam időpontot kérni, hétfőn első dolgom lesz. Valószínűleg szemüveg egyenlőre nem fog kelleni, de lehet, hogy a fél év múlva esedékes kontroll után már igen. Mindenesetre most lecsökkentettük a tévénézés időtartamát és megszabtuk a minimális távolságot is. Nem jó ez annyira, na, de majd a vizsgálat után többet tudunk.
Hátra van még a holnap esedékes koraszülött-utógondozás és azzal le is lesz minden vizsgálódás, ami a háromévesség miatt volt aktuális. Szép és okos gyereklány lett Dorkából hároméves korára, nagy öröm a szülőjének lenni, nagyon büszkék vagyunk Rá..♥♥♥
Futóbringás

A szülinapja reggelén a kétnapos maradék tortával :D

Az ujjszopizás még mindig megvan és nyilván még marad is egy darabig...

Beiratkozásra várva

A mi 3 éves Gyönyörűnk ♥


6 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Szép, okos és ügyes nagylány! Külön gratula a hintázáshoz, lassan 5 éves nagyfiamat nem bírom rávenni az önálló hajtás megtanulására. :)

    VálaszTörlés
  2. Hónapokat kell várni a szemvizsgálatra, szóval gyorsan jelentkezzetek, mert aztán meg a nyári szabadságok miatt nincs időpont. (Nekem két gyerekem is 2 éves kora óta szemüveges, egy meg iskolásan lett az.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kicsinap! Sajnos nemcsak sejtettük, tudjuk is, hogy így van és nem is szerettem volna ezzel sokáig várni, így megoldás lett a magánrendelés. Érdekes, csütörtökön már mehetünk is. Valójában már ma is mehettünk volna...

      Törlés
    2. Mi is sokszor voltunk magánrendelésen, de 4 gyerekre már annyira sokba kerül, hogy most időben jelentkeztünk és így van június végére időpontunk. De volt már olyan, hogy augusztusban vettem észre, hogy a lányomnak romlott a szeme, és decemberre adtak volna időpontot, mivel iskolás, ez nem működött, így mentünk magánba. Tavaly is. 4 gyerekenk 22 e Ft volt. A szemüvegek 3-nak, meg mindenféle kedvezményekkel több, mint 100 ezer Ft. (És nem a keret drága, az mindegyik 10 e Ft alatti volt). Szóval idén maradunk a nem magánnál.

      Törlés
  3. Amúgy nagyon üyges, sajnos az én kisfiam anno (igaz 2 évesen) egyáltalán nem működött együtt, rémálmaimban jöjjön vissza mire sikerült megvizsgálni. Tavaly az akkor 17 hónapos sikerült, nyilván nem kellett mondani az ábrákat, de mindent engedett. Idén a 2 éves státuszon viszont nem volt hajlandó mondani, hogy mit lát...(Pedig tud beszélni.)

    VálaszTörlés