2014. október 3., péntek

Kerítőnő

Pár nappal ezelőtt Dorka szokás szerint belefeküdt este az ölembe és most elkezdte sorolni, hogy kit hogy hívnak az Ő családjában, magát is beleértve. Megkérdezte, hogy hogy hívják Andreast (értsd: mi a teljes neve), Katit és Istvánt is. Elmagyaráztam neki, hogy mi a vezetéknév és mi a keresztnév közti különbség, hogy (általában) mindenki az apukája vezetéknevét kapja vezetéknévként. Kérdezte, hogy Katinak és Istvánnak miért azonos a vezetékneve, mire mondtam, hogy ők összeházasodtak és Kati István felesége, István pedig Kati férje. Ahogy szokott ez lenni, szinte láttam és hallottam a kis fogaskerekek vad pörgését a fejecskéjében, annyira figyelt. Aztán nem szólt semmit, újra szopni kezdte az ujját és lehúnyta a szemét.
Másnap este ugyanebben a pózban feküdt csendben már egy ideje, mikor is felült és így szólt (hangzásban ugye nála az "l" és "r" hangok j-ként szólnak, de rendesen írom):

-Anya! Ha te összeházasodnál Apával, akkor szerintem te lennél Apa felesége, Apa meg lenne a te FÉRFID!
-Igen Kicsim, ez így lenne, de úgy mondjuk, hogy férjed.
-Igen, a férjed!

Kicsit nézett maga elé, aztán visszafeküdt, ismét szopni kezdte az ujját és behúnyta a szemét. Arany kis babám - gondoltam -, miken nem jár a kis feje és mennyire foglalkoztathatta ez a dolog, ha így kisakkozta ezt, úgy, hogy tényleg csak egyszer beszéltünk erről, egy nappal korábban.
Aztán tegnap este ugyanebben a pozitúrában a következő hangzott el:

-Anya! A Bori Szalay Bori. Én Szalay Dorottya vagyok, az Apa meg Szalay Richárd, Te pedig Darvas Mónika vagy.
- Igen Kicsim!
-Anya! Ha te összeházasodnál Apával, akkor te lennél az Apa felesége, Apa meg neked a férjed lenne!
- Igen Kincsem, ügyesen mondtad!
-Anya! Én azt akarom, hogy Te is Szalay legyél! Holnap megkérem Apát, hogy házasodjon össze veled...
Annyira édes volt, hogy még. És ilyenkor megmosolygom a kis ártatlanságát és azt a mérhetetlenül okos kis fejét és egyszerűen elképedek, hogy hogyan tud ilyen okos és választékos lenni a két és fél éves gyerekünk...Édesem, isten tudja, mi minden járhat még a kis fejében...

6 megjegyzés:

  1. Tényleg, miért nem vagytok összeházasodva? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd Dorka ezt is megkerdezheti Apától legalább... ;)

      Törlés
  2. Egyik barátnőmék egy ilyen beszélgetés után házasodtak össze. :-) A nagyobbik gyerkőc nehezményezte, hogy Anyát nem úgy hívják, ahogy őket. :-)

    VálaszTörlés
  3. Istenem, de édes drága... :) Ez olyan megható! És tényleg elképesztően okos, nagyon kattognak a fejében a fogaskerekek. :)))

    VálaszTörlés
  4. Kivancsi leszek apa mit mit szol a felvetesre:)

    VálaszTörlés