2012. november 10., szombat

Megint gézengúztunk

A héten már eldöntöttük, hogy a konduktorhölgy által már múltkor javasolt csoportos foglalkozás résztvevői leszünk, legalább egy alkalom erejéig. Persze, mindenki mondja (legalábbis sokan és főleg azok, akiknek már rég forog, kúszik, bukfencel a gyereke), hogy ne legyünk türelmetlenek, majd csinál Dorka is mindent idővel. Nos, nem az időt szeretnénk sürgetni, mert a világért sem. Egyszerűen csak az van, hogy mostanra teljesen nyilvánvaló: Dorottya mozgásfejlődés szempontjából le van maradva és nem csak feltétlenül azzal a bizonyos hat héttel. A koraszülöttségére még rá is fejel a nyugisságával és azzal, hogy egy kicsit lusti is. Szóval úgy döntöttünk, ha lehet, nem  várnánk meg, amíg majd már az orvosok is vakarják a fejüket, a torna sosem árt és szeretnénk mi is gyakorlatot szerezni abban, hogyan tudjuk segíteni itthon is a lánykánkat, hogy beinduljanak nála a folyamatok.
Eddig azért húztuk ezt az egész dolgot, mert tényleg vártunk, hátha. Egyrészt. Másrészt pedig a foglalkozás sajnos elég messze van tőlünk, a kezdési időpont sem a legideálisabb egy féléves számára és autó hijján nagyon nehezen tudtam volna egyedül eljutni Dorkával az objektumba. Most azonban Idesapa szabadságoltatta magát (és ez most már valószínűleg így lesz minden pénteken az év végéig legalábbis) és délután egyre megjelentünk az Alapítványnál.
Az aktuális foglalkozáson össze-vissza hárman voltunk, így nagyon nem vesztünk el a tömegben. A jelenlevő másik két baba egy illetve két hónappal voltak fiatalabbak Dorkánál, de mindegyikük előrébb van már mozgás tekintetében. A feladatok szinte ugyanazok voltak, mint az egyéni foglalkozáson, csak még kicsit többféle is és őszintén szólva ezt még jobban élveztem, mert én/mi csináltam mindent a gyermekcsével, nem pedig a foglalkozásvezető hölgy (persze voltak dolgok, amiket megmutatott, hogy csináljam később majd egyedül, de aztán átadta a lánykát). A múlt heti kanizsai torna gyakorlataival is szinte egy az egyben megegyező dolgokat csináltunk, úgyhogy itt tudtam valójában lemérni a gyereken, hogy volt-e mégis különbség. Nos, nem kicsi... Dorottyka ezúttal szinte végigvigyorogta a foglalkozást, a konduktorhölgy még meg is jegyezte, hogy "hallottam Kingától (nála voltunk korábban), hogy nyugodt baba vagy, de azt nem hittem, hogy ennyire" és minden, de minden zokszó nélkül csinálta a dolgokat és tűrte a gyömöszködést. Istenuccse élvezte. Már ott, a torna végén elhatározás született a fejemben a jövőt illetően, hazaérve pedig át is beszéltük ApaBóbitával, hogy Dorka rendszeres látogatója lesz a foglalkozásoknak. Persze itthon is kell gyakorolnunk, napi 3x15 perc a minimum, amit tornára kell szánni és ismételni játékos formában az ott tanultakat. A délutáni alvás után neki is álltunk és mindenki jól érezte magát. Aztán egyszer csak KisBóbicka fogta magát és a hasáról átfordult a hátára... Most úgy, hogy hozzá sem értünk... Csak egymásra néztünk az apájával és nem akartuk elhinni. Na, hát ennyit számít. Pedig még mondta is Gabi (a foglalkozás vezetője), hogy azok a babák, akik szívesen vannak hason, nehezebben fordulnak át a hátukra, merthát minek is, ha nekik így is kényelmes. Dorka pedig nagyon sokat volt és van hason, sokat kínlódott/kínlódtattam, mire elfogadta és megszerette. Aztán azóta ideje jó részét így tölti, mert nagyon bejön neki. Erre mit csinál? Rácáfol Gabinénire. Merügyes. Persze, azóta nem csinálta, de érthető módon még nem érzett rá igazán a forgás ízére. De majd fog, mert segítünk neki sokat. Most már nem hagyjuk magunkat lebeszélni a fejlesztésről, mert látjuk, hogy KELL fejleszteni és legfőképp érdemes is a ráfordított idő, energia és pénz. Van, akinek ez magától megy, Dorkának kis segítséggel fog menni, de menni fog minden. 
Ma elfutottunk a nagytescoba és vettünk hamar egy olyan gimnasztikai nagylasztit, mert ez is egyike a fejlesztő eszközöknek. Ilyenünk nem volt itthon, kiskendő, csörgő igen. Beruháztunk, 1600 pénz volt. Hűű. Majd készítek úgyis videót is, hogy miket csinálunk. Tényleg jópofaság, jó és hasznos program mindnyájunknak.
Ma meg egyszerűen csak édes:





Ja, azt meg majdnem elfelejtettem, hogy szerdán kipróbáltuk a hintáját. Még pár hete lőttem a Vaterán öt rugóért a tizenötrongyos hintát (össz hibája, hogy a propelleren nincs meg a micimackós matrica) és eddig hanyagoltunk. Most előkerült és "beleültettük". Ez az ülés igazából inkább csak olyan lógás, de nagyon tetszett neki. Egyenlőre csak pár percet töltött benne és csak kis mozdulatokkal hintáztatta ApaBóbi, amit nagyon élvezett a lánykánk. Később majd lejjebb is engedjük, hogy a kis lábaival lökve rugózni is tudjon, de egyenlőre még ez nem olyan lényeges, nem akarjuk a kis gerincét sokat terhelni.
Szóval Őcukorborsósága hintázik:





16 megjegyzés:

  1. Csak édes és csak csinos is, és ügyes is nagyon! Meglátod, ha egyszer beindul, nem fog megállni, olyan gyorsan jönnek egymásután a forgás-kutyázás-mászás-felállás-járás,hogy kettőt pislantasz és szevasz anya lesz :)
    Jól csináljátok szerintem, meg hordozd sokat, az is igen jót tesz az idegrendszer-fejlődésének, ezáltal az egyensúly- és mozgásfejlődésnek is ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj hát igen, nem akarom, hogy gyorsan felnőjön... Ebben a hordozásban még erősítenem kell magamat. Főként rossz, hogy most már hideg van kint és nem tudom, hogy ilyenkor mit adjak rá, hogy ne legyen se fázása, se melege. De erőltetni fogom, az biztos!!

      Törlés
    2. Nem ráduma, csak leírom, amit tudok, sikolj át felette nyugodtan :)
      Hidegben hordozásra a legjobb és legdrágább megoldás a hordozós kabát, poncsó, mellény, ami.
      Nekünk nincs, mindig csak eltervezem.
      Aztán ilyen sorrendben:kendő, MT, Ssc a legkönnyebb belepasszírozni, ha nincs hordis kabátod.
      Én egyébként ugyanúgy öltöztetem,mintha sétálna,max a lábán van valami könnyebb "mamusz".
      És főzés közben is lehet (háton)hordozoni, szóval bent a lakásban is, ahol jóóóó meleg van.
      Különben babakocsizva is pont ugyanolyan ügyike lesz, mint hordozva, az is biztos :)
      De azt mondtad, hogy van Mei Tai-otok, nem? Vagy rosszul emlékszem?
      És amit Liz írt, arról én is hallottam, Védát is "lehagyta" olyan egyidős kis bababarát, aki akkor még nem is forgott,amikor Véda már rég mászott :)
      Eldugultam :)

      Törlés
    3. Nem sikolok, nagyon köszönöm! Ja, hát hordozós kabát, igen. Csak sajnos egy jófajta szett egy fél gyed. Persze sarkítok. Ühüm, van mei tai, csak most meg már itthon azért nem tettem fel, mert azt gondoltam, hogy úgy nemigen fog tudni forgást gyakorolni, ha a rajtam ficereg... De most beosztom az időt, hogy legyen ilyen is, meg olyan is.
      A lehagyós dologról meg úgyis mindjárt írok... :))

      Törlés
    4. Bocs, hogy belepoff, csak egy tippet osztanék meg:
      Marcellt ha rövidebben megyünk le (fél óra kb) előre kötöm még (7 kg). Ilyenkor nagyobb-hosszabb kabit veszek fel, és simán bele tudom cipzárazni őt is. Ami nagy pocival jó volt rátok most is jó lesz ;) Ilyenkor az itthoni harisnya-body szerkóra ráadom az anorákot és ha meleg van nem húzom be a kabátom, ha hideg van behúzom. Arra is érdemes gondolni, hogy közvetlenül a tested melege is fűti, és a kendő is rajta van, tehát fázni nagyon nem fázhat.

      http://mokkacuka.blogspot.hu/search?updated-max=2012-10-30T20:43:00%2B01:00&max-results=7

      Jobban szeretem most hordozni, mint 30 fokban, mert akkor leizzadtunk mindketten bármit csináltam. :/

      Törlés
  2. Édes ügyes gyönyörűség! Örülök, hogy bejövős a Gézengúz és hogy ilyen látványosan hatásos! Csak így tovább! Kíváncsian várom a videót a gyakorlatokról.

    Eddig fel sem tűnt milyen szép színű a szeme. Az utolsó képen tök jól látszik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a szépszínűszemű nevében!! Igyekszünk majd a videóval, estére már felfújtuk a lasztit, úgyhogy majd készül a film! :)

      Törlés
  3. Nagyon csodás a Dorka! Ti meg csodás szülők vagytok! Le a kalappal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy Napsugár! Nagyon szépen köszönjük! :))

      Törlés
  4. A fejlesztő labda nagyon jó a babáknak, Dorka is használta, az egyensúlyérzéket nagyon fejleszti és a mozgáskultúrát is szélesíti ... de igazán nekem volt nagy segítség a derékfájásra :)
    Nekem volt egy ismerősöm, akinek a lánykája 9 hónaposan fordult meg, rá 2 hetére mászott, majd 10 és fél hónaposan ment. Szóval ennyit a babák eltérő fejlődéséről :)
    Egyébként jól teszed és gondos szülőre vall, hogy fejlesztőre viszed, hiszen nagyon sokat segíthetnek ott.
    Dorottya pedig nagyon édes!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy elképesztőek a gyerekek. És lehet, hogy ha egyszer beindul, tényleg csak kapkodjuk a fejünket..
      A labdára még én is rá fogok csüccsenni, mert nekem is fáj a hátam.. :)

      Törlés
    2. Ne rá ülj, hanem hasalj rá, majd előre-hátra hintázz. Ha teljesen tehermentesnek érzed a gerinced, akkor jó. Nekem csodát tett!

      Törlés
  5. Szerintem se aggódj a fejlődés miatt menni fog az.Példával tudok erre jönni én is.Az én lányom pl megtanult hasra fordulni,de vissza az istenért se akart.Jó volt neki úgy végre új nézőpontban.Csak azután tanult meg visszafordulni hasról hátra(vagy csak ekkor vettem észre)mikor már tudott mászni.Aztán itt van tesóm leánykája aki már lassan 10 hónapos,de még csak most kezdett el kúszni.
    Érdekes mennyire más minden baba.Nem csak személyiségben hanem fejlődésben is.Ha egészséges akkor meg tényleg nincs miért aggódni!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű ez a Dorkanyuszi! :)) Szerintem is,h viszed fejleszteni. A videót kiváncsian várom. Gratula a forgáshoz,ügyi nagyon. Belefog jönni. ;) A hordozás meg tényleg nagyon jó.

    VálaszTörlés
  7. Jajj de csini a csíkos ruciban! :) Szerintem is jól tettétek, hogy elvittétek. Unokatesóméknál 1 éves elmúlt a kislányuk amikor még meg sem ült egyedül. Aztán elkezdtek fejlesztésre járni és fél éves korára már ment a kislány. Rengeteget fejlődött! Dorka is biztos rád fog érezni az ízére. A fejlesztő lasztival mit csináltok?

    VálaszTörlés
  8. Szia, nagyon aranyos a képeken a kislány!
    Múlt csütörtökön láttam a Plaza-s Hádában, olyan kismama kabátot, aminél van fejkivágás a hordozott babának. Így hordozóstól a kabát alatt lehet a baba. Ötletes megoldás! Ha érdekel nézd meg hátha még megvan.
    A fejlesztő laszti tudománya engem is kiváncsivá tett.

    VálaszTörlés